Alanya Net Haber

Organik Atıklar, Altın Toprağa Dönüşüyor

Bölge

Gazipaşa Belediyesi, ilçedeki organik atıkların değerlendirilmesi ve üretime katkı sağlaması için Kompost Gübre Üretimi Projesi’nin ilk adımlarını attı.

Tarımın gözde merkezlerinden olan Gazipaşa’nın yeşil doğasını kaybetmemesi adına önemli çalışmalarda bulunan Gazipaşa Belediyesi ekipleri, ilçe genelinde organik atıkların değerlendirilerek kompost gübreye dönüştürülmesi için yeni bir proje başlattı. Gazipaşa Belediyesi, bu projeyi hızla hayata geçirmek, organik atıkların nasıl gübreye dönüştürüleceğini anlatmaları ve uygulamalı olarak ilçedeki vatandaşlara göstermek için bu alanda uzmanlaşmış Dr. Semra Eldeş Kaymak ve İstanbul Tarım Rotary Kulübü üyeleri Arife Öktem, Süreyya Gökel ve Nail Yıldız’ı Gazipaşa’da misafir etti. 
Gazipaşa Belediyesi, İsviçre’de faaliyete geçirilen kompost kuruluşunun ülkemizde de kurulması için son iki yıldır büyük uğraşlar veren Dr. Semra Eldeş Kaymak ve İstanbul Tarım Rotary Kulübü üyeleri iş birliğinde Belediye Kültür Merkezi’nde 26 Şubat 2022 Cuma Günü saat 10.30’da Kompost Gübre Üretimi üzerine halka açık bir seminer gerçekleştirdi. ‘Altın Toprak’ olarak bilinen Kompost Gübre üretimi hakkında gerçekleştirilen seminerde; Çiftçilerden şehirlilere büyük bir önem taşıyan Kompostun yapım aşamaları, bakımı ve nelerden yapılabileceği hakkında konular ele alındı. Emekli hekim olan ve uzun yıllardır İsviçre’nin Basel şehrinde yaşamını devam ettiren Dr. Semra Eldeş Kaymak, İsviçre’de bu uygulamayla nasıl tanıştığını, bu uygulamanın ülkemize de kurulması gerektiğine dair hem düşüncülerini paylaştı hem de katılımcıların sorularını ve taleplerini cevaplandırdı. Dr. Semra Eldeş Kaymak ve beraberindeki Kulüp Üyeleri, Kompost Gübre Üretimi seminerinde bilgi verdikten sonra saat 14.00’te Belediye Bitki Üretim Tesisi’nde hem sıcak hem de soğuk kompost yapımını uygulamalı olarak katılımcılara gösterdi. 
‘‘Türkiye’de kompost gübre konusunda resmi bir toplantı gerçekleştirmeyi ilk defa Gazipaşa Belediyesi ile başarabildik’’
Dikkatsiz bir şekilde atılan organik atıkların değişiminin uygun bir ortamın oluşturularak ve özenli bir bakım çalışmasıyla sağlanabileceğini, bu değerlendirme sonucunda da her seferinde büyük bir memnuniyet yaşadığını söyleyen Dr. Semra Eldeş Kaymak, ‘’ İsviçre’nin yaklaşık 40 Bin nüfusuna sahip yaşadığım Basel şehrinde bu uygulama ile ilk defa tanıştığımda, bu uygulamanın acilen ülkemizde de kurumsallaştırılması gerektiğini düşündüm. 20 mesai arkadaşlarımla beraber Türkiye’de ilk defa bir Tarım Rotary Kulübü kurduk. Kulübümüz aynı zamanda bir sivil toplum örgütüdür. Basel şehrinde yaşayan vatandaşların randevu sistemi üzerinden faydalandıkları kompost kuruluşunda, yalnızca iki görevli çalışıyor. Bu kadar az elemanla vatandaşların evlerinin önünde biriktirdikleri ağaç dallarını toplayıp parçalamak için faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bu alanda ufak bir tecrübe kazandıktan sonra da isteyen herkes gönüllü olarak kompost yapımında insanlara fayda sağlamak için gönüllü olarak çalışabiliyor. Mesai arkadaşlarımla aklımızdaki tek ortak hedef, ‘’Kompost sistemini Türkiye’de nasıl kurumsallaştırırız?’’ sorusuydu. Türkiye’de bu tarz çalışmalara yönelik birkaç örnek var fakat bu çalışmaların kurumsallaştırılması gibi bir durum söz konusu olmamış. Neden oradaki sistemi ülkemizde de uygulamayalım? diye iki yıldır uzun uğraşlar veriyoruz. Türkiye’de bu konuda resmi bir toplantı gerçekleştirmeyi ilk defa Gazipaşa Belediyesi ile başarabildik. Ülkemizde yeşil bir gelecek adına çalışmalarımızı sizlerle paylaşmamıza olanak veren ve duyarlı bir gelecek nesil oluşması için çalışmalarını titizlikle yürüten Gazipaşa Belediyesi’ne çok teşekkür ederiz.’’ dedi.

‘’Kompost Gübre üretimi konusuna önem veriyoruz.’’
Kompost konusu üzerine bir proje başlattıkları duyuran Belediye Başkan Yardımcısı Serkan Özkurt, ‘‘Gazipaşa Belediyesi olarak, kompost üretimi ile ilgili ileriye dönük düşüncelerimiz var. İlçede bulunan park ve bahçelerden elde ettiğimiz atıklarımız olsun tarımda önemli bir şehir olan Gazipaşa’mızdaki hallerde biriken sezon atıklarımız olsun elimizde zaten kompost yapımına hazır malzemelerimiz var. Bu malzemeleri doğru bir şekilde kullanarak bu işi nasıl değerlendiririz diye Dr. Semra Hanım ve Saygıdeğer İstanbul Tarım Rotary Kulübü üyeleri; Arife Öktem, Süreyya Gökel ve Nail Yıldız’ı bu konudaki birikimlerini bizlerle paylaşmaları ve rehberlik etmeleri için bir talepte bulunduk. Onlar da sağ olsun talebimizle hemen ilgilendiler ve bugün aramızdalar. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca önemli olan bir diğer konuda bilgi vermek isterim. Türkiye Belediyeler Birliği’nin proje yarışmasında yer alacak olan Gazipaşa Belediyesi’nin proje adı Kompost. Kompost Gübre üretimi konusuna önem veriyoruz. Bununla ilgili bir komisyon kurduk. Şu anda ekiplerimizle çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Çalışmalarımızla ilçemiz adına önemli bir başarı getirmeyi temenni ediyoruz. Belediye Başkanımız Mehmet Ali Bey, bugün Antalya’da önemli bir toplantıya katılmak zorunda olduğu için aramızda bulunamadı fakat sizlere saygı ve sevgilerini iletmemi istedi. Öncelikle bugün aramızda bulunan Dr. Semra Eldeş Kaymak ve İstanbul Tarım Rotary Kulübü değerli üyelerimize, katılımlarıyla bizlerin yanında olan vatandaşlarımıza ve bu proje ile ilgili çalışmalarını özveriyle sürdüren ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.’’ sözleriyle konuşmasını tamamladı. Ardından Vekil Başkan Serkan Özkurt, Dr. Semra Eldeş Kaymak, Arife Öktem, Süreyya Gökel ve Nail Yıldız’a plaketlerini takdim etti.
Gazipaşa Belediye Başkan Yardımcısı Serkan Özkurt, ilçede bulunan organik atıkların değerlendirilmesi ve üretime katkı sağlaması için Kompost Gübre Üretimi Projesi’ni başlattıklarının sinyalini verdi. İsviçre’den Gazipaşa’ya Organik Kompost Gübre üretimi hakkında bilgilerini paylaşmaya gelen Dr. Semra Eldeş Kaymak ve İstanbul Tarım Rotary Kulübü Üyeleri, Belediye Bitki Üretim Tesisi’nde saat 14.00’te sıcak ve soğuk kompost yapımını da uygulamalı olarak katılımcılara gösterdi. Gerçekleşen seminer ve uygulamadan oldukça memnun olan vatandaşlar, Dr. Semra Eldeş Kaymak’a ve böyle bir projeye öncülük ettiği için Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’a teşekkür etti.
BAŞKAN YILMAZ KOMPOST GÜBRE UYGULAMA ALANINI HAFTA SONU ZİYARET ETTİ
Cuma günü Antalya’da olan önemli bir toplantı nedeniyle kompost gübre semineri ve uygulama alanına katılamayan Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Gazipaşa’ya döner dönmez Cumartesi günü sabah saatlerinde kompost gübre uygulamalarının başlatıldığı belediye bitki üretim tesisini ziyaret etti. Alanda incelemelerde bulunan Başkan Yılmaz, " Kompost gübre uygulaması dünyanın birçok şehrinde başarıya ulaşan bir uygulama. İnsanlar evlerinde kullandıkları ürünlerin organik atıklarını kendi balkonlarında bile kompost gübreye çevirip verimli bir toprak elde edebiliyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde görevli arkadaşlarımız kompost gübre üretiminin ilçemiz açısından çok önemli olduğu bilinciyle bir araştırma başlattılar. Araştırmalar sonucunda öncelikle bu konuda bilinçli kişiler öncülüğünde bir adım atma kararı aldık. Dr. Semra Eldeş Kaymak ve İstanbul Tarım Rotary Kulübü iş birliğiyle dün ilçemizde bir seminer ve kompost gübre uygulaması gerçekleştirildi. Biz de konunun uzmanlarından gerekli teknik ve uygulama bilgilerini aldık. Bu uygulamada kullanılan bitkisel atıklar, yaklaşık bir ay gibi bir süre içerisinde doğal fermantasyona uğruyor ve sonunda gübreye dönüşüyor. Süreç sonucunda oluşan organik gübreyi ilk önce hem park bahçelerde hem de kent içi tarım uygulamalarında kullanmayı düşünüyoruz. İlerleyen süreçte kompost gübre üretimi için gerekli olan makineleri belediyemize kazandırmayı planlıyoruz. Gerekli şartları oluşturduğumuzda ilçemizde özellikle seralardan çıkan organik atıkları toplayıp, süreç sonucunda oluşan gübreyi çiftçilerimizle paylaşmayı hedefliyoruz. Doğallıklar şehri güzel ilçemizi ve güzel insanlarını çok seviyorum. İlçemizin daha yaşanılabilir olması ve çocuklarımıza daha güzel bir gelecek sunmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. " ifadesini kullandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.